Слънчева защита

ProfiDerm SPF 50 , 50 ml 40,00 лв.
ProfiDerm SPF 50 , 15 ml 25,00 лв. 
Glory BB SPF 20 , 40 ml 16,80 лв.
Glory BB SPF 50+ , 40 ml 19,20 лв.
ANESI SPF 30 , 50 ml 30,00 лв.
Sunwards SPF 30 , 50 ml 27,00 лв.
Sunwards SPF 50+ , 50 ml  34,00 лв.

 

Какво представляват слънцезащитните средства?

Основата на слънцезащитнитe средства е химическа и целта им е да предпазват кожата на тялото и лицето от ултравиолетовите лъчи. Ултравиолетовият спектър е представен от два вида лъчи UVA и UVB. UVB са лъчите, които предизвикват изгарянето на кожата, а UVA проникват много по-дълбоко и са асоциирани с появата на бръчките, петната, увеличават вредният ефект на UVB лъчите и се смятат за основна причина за раковите кожни заболявания. Спрямо степента на предпазване на кожата от ултравиолетовите лъчи слънцезащитните средства биват различни видове – обикновено на опаковката им можете да разчетете надпис SPF и номер.

Какво е SPF?
SPF (Sun protection factor-слънцезащитен фактор) е измерителна единица за предпазване на кожата от вредата на ултравиолетовите лъчи. Обикновено SPF 15 е достатъчно да ви предпази от градското слънце. Начинът на функциониране е следният: смята се, че преди кожата да започне да изгаря минават около 15-20 мин. от излагането на слънце и теоретично слънцезащитният фактор с индекс 15 би трябвало да предпазва 15 пъти по- дълго т.е. около 5 часа.

Ако SPF 15 предпазва от 93% от УВ лъчите, при индекс 30 се счита, че се покрива 97% от ултравиолетовият спектър, а при индекс 50 и 50+ е 98 %. На пръв поглед разликата в процентите изглежда несъществена, но това съвсем не е така. За хора с чувствителна и светла кожа и такива, които са имали история на раково кожно заболяване използването на най-високия фактор при излагането на слънце е от обезателно.

Тук е важно да споменем, че повторното нанасяне на слънцезащитните фактори след 2-3 часа е препоръчително, за да бъдат подновени слънцезащитните свойства на продукта. Това важи в пълна сила, ако сте били в басейн или в море. Дори върху вашия продукт да е ясно указано, че е водоустойчив все пак има отмиване на част от него при влизането във вода. Често ние съдим за вредите на слънцето по зачервяването, беленето на кожата, но всъщност те са реакция на UVB лъчите и не дава информация за вредите нанесени от UVA лъчите. Много вреди на организма могат да бъдат нанесени и без да има сигнал от изгоряла кожа.

Какъв фактор е добре да употребяваме?
Тук няма еднозначен отговор, защото той пряко зависи от това за колко време и къде се излагате на слънце. По-голямата част от дневните кремове имат "вградени" SPF 15. Това е достатъчно за да ви предпази от жилището до офиса и за кратките излизания около обедната почивка. Но ако работата ви е свързана с постоянно излагане на слънчевите лъчи е по-добре да се снабдите с по-висок фактор на защита и е препоръчително да използвате водоустойчив продукт. Водоустойчивите продукти са по-мазни и поради тази причина предпазват за по-дълъг период от време. Подходящи са и за спорт и басейни. Проблемът при тях е консистенцията, която е доста лепкава и трудно се съчетава с грим.